Lodo door Han Korting

Lodo…, het boek

Lodo door Han Korting‘Weispield’ is geschreven door regisseur Eelco Venema. Hij heeft diverse bronnen gebruikt in zijn onderzoek naar de achtergronden van Lodo van Hamel…, één van de bronnen was het boek ‘Lodo’ van schrijver Han Korting. Het boek beschrijft het leven van de marineofficier, zijn optreden tijdens de Meidagen van 1940 en zijn heldhaftige gedrag gedurende de evacuatie van het Britse leger tijdens de gevechten in Duinkerken.

De Nederlandse regering in Londen vraagt hem om als eerste geheim agent in bezet Nederland een radionetwerk op te zetten. Deze missie slaagt en Lodo is in afwachting van zijn terugkeer naar Engeland. Dit loopt echter op dramatische wijze helemaal verkeerd af. Lodo van Hamel wordt door de Duitse bezetter gevangen genomen, ter dood veroordeeld en op 16 juni op de Bussumerheide door een vuurpeloton gefusilleerd.

Voor God, Nederland en Oranje

Een belangrijk deel van het boek gaat over het optreden van Lodo’s vader professor J. A. van Hamel. Deze heeft zich tot het uiterste ingespannen om zijn zoon van de ondergang te redden. Uiteindelijk mislukte dit en professor Van Hamel heeft er daarna altijd naar gestreefd om voor zijn zoon een plaats te verwerven onder de helden van Nederland. Het boek ‘Lodo’ berust voor een groot deel op niet eerder gepubliceerde documenten uit het Nationaal Archief.

Bent u na de voorstelling van ‘Weispield’ nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Lodo Anne Rinse Jetse van Hamel? Het boek ‘Lodo’ van Han Korting is in de webshop van Afûk verkrijgbaar. Via deze link komt u direct op de juiste pagina.